خانه / حوادث / گزارش تصویری از مراسم تشییع جنازه شهدای آتش نشان پلاسکو

گزارش تصویری از مراسم تشییع جنازه شهدای آتش نشان پلاسکو

گزارش تصویری از مراسم تشییع جنازه شهدای آتش نشان پلاسکو

در ابتدا فیلم و عکس های جدید از لحظه فروریختن کامل ساختمان پلاسکو تهران که حدود ۳۰ آتش نشان در این حادثه گیر افتاده اند. و گزارش کامل از اتفاقات پلاسکو و مراسم تشییع جنازه شهدای آتش نشان پلاسکو را در سایت دیلی مشاهده نمایید .

دانلود فیلم حادثه پلاسکو (۱)

گفته می شود حدود ۳۰۰ نفر از جمله آتش نشان، مالکان این ساختمان تجاری و سایر عوامل امدادی و درمانی و ستاد بحران شهرداری تهران به هنگام فرو ریختن در ساختمان حضور داشتند.

دانلود فیلم آتش سوزی پلاسکو ۳

این فیلم رو ساعت هشت و نیم صبح امروز گرفتم. شروع آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو و تلاش آتشنشانی برای مهار آتش.

عکس های لحظه فرو زیخت ساختمان پلاسکو

دانلود فیلم لحظه فرو ریختن ساختمان پلاسکو تهران (۳)

دانلود فیلم لحظه فرو ریختن ساختمان پلاسکو تهران (۴)

در ساعت ۷:۵۹ صبح امروز وقوع حادثه حریق در ساختمان پلاسکو به آتش نشانی اطلاع داده شد و در پی آن بیش از ۲۰۰ آتش نشان در قالب ۱۰ ایستگاه به محل اعزام شده و موفق به مهار و اطفای حریق در این ساختمان شدند، اما دقایقی بعد دوباره این ساختمان شعله‌ور شد و لحظاتی پیش این ساختمان به طور کامل فروریخت.

** این اتفاق در حالی روی داد که تعدادی از نیروهای دستگاه‌های امدادی در حال عملیات در محل حادثه بودند.

** ازدحام جمعیت در محل حادثه و خیابان‌های منتهی به آن به حدی است که امدادرسانی برای نیروهای مستقر در محل دشوار شده است.

** طبق مشاهدات خبرنگار ایسنا از محل حادثه، در حال حاضر بیش از ۱۰ ایستگاه آتش نشانی با حضور در محل عملیات اطفای حریق را ادامه می‌دهند.

** عوامل انتظامی و پلیس راهنمایی و رانندگی نیز به همراه دستگاه‌های امدادی در محل حضور دارند.

** بنابر اعلام سرپرست اورژانس کشور، تاکنون حدود ۳۰ نفر در این حادثه مصدوم شده‌اند که اکثر آنها را نیروهای آتش‌نشانی تشکیل می‌دهند. جمعی از مصدومان در محل درمان شده و در موارد لزوم به بیمارستان اعزام شده‌اند. وی تاکید کرد: عوامل اورژانس تهران با ۲۰ کد، در محل حضور دارند و ۱۰ کد دیگر اورژانسی برای ارائه خدمات لازم به نیروهای مستقر در محل اضافه خواهند شد.

** شدت حریق در ساختمان پلاسکو به حدی است که دود برخاسته از آن تا شعاع چند کیلومتری از کانون حریق قابل رویت است.

** بیمارستان‌های اطراف محل حادثه در حالت آماده‌باش هستند.

** رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ از اجرای محدودیت‌های طرح ترافیکی در خیابان‌های فردوسی و جمهوری اسلامی در پی حریق گسترده در ساختمان پلاسکو خبر داد

** طبق اعلام عوامل اورژانس، تعداد زخمی‌های حادثه به بیش از ۳۰ نفر رسیده است.

** ۱۵ تانکر آب به همراه ۲۰۰ آتش نشان هم اکنون در حال اطفای حریق هستند

** طبق اعلام معاون عمرانی فرماندار تهران، متاسفانه مصدومان و یا کشته‌شدگان احتمالی این حادثه از نیروهای آتش‌نشانی هستند.

** از دقایقی قبل محمدباقر قالیباف، شهردار تهران برای نظارت بر چگونگی امدادرسانی، در محل وقوع حادثه حضور یافته‌اند

** جانشین رئیس پلیس راهور تهران بزرگ اعلام کرد: از خیابان جمهوری به سمت شرق، از خیابان خیام به سمت شمال، از میدان بهارستان به سمت غرب تنها خودروهای امدادی و اورژانس حق تردد دارند.

جانشین رئیس پلیس راهور ناجا گفت: شهروندان باید از مسیرهای جایگزین از خیابان‌های ولیعصر، کارگر و انقلاب و معابر جانبی استفاده کنند تا امکان تردد آمبولانس‌ها به منظور خدمات‌رسانی به مصدومین وجود داشته باشد. شهروندان از تردد با خودرو و موتورسیکلت‌ها در مسیرهای فوق الذکر خودداری کنند.

** طبق اعلام سرپرست اورژانس کشور، هفت مصدوم به بیمارستان‌ها منتقل شده‌اند. آماری از کشته‌شدگان احتمالی در دست نیست.

** کولیوند می‌گوید در حال حاضر نگران آتش‌نشانانی هستیم که به دلیل ریزش ساختمان، در محل حادثه گرفتار شده‌اند.

** به گفته سرپرست اورژانس کشور، با قرارگاه ثارالله و سازمان مدیریت بحران هماهنگی شده است تا در صورت نیاز به منظور انتقال مصدومان، اجازه پرواز بالگردهای امدادی داده شود.

** بنا به گفته عوامل امدادی در محل ریزش ساختمان پلاسکو، نشت شدید گاز رخ داده از این رو عوامل انتظامی و امدادی از شهروندان می‌خواهند که اطراف محل حادثه را تخلیه کنند.
** شهردار تهران و فرمانده انتظامی تهران بزرگ عملیات اطفای حریق پلاسکو را بر عهده دارند.

** به گفته ملک، رییس مدیریت بحران منطقه ۱۲ تهران، از هر طرف ساختمان پلاسکو یک واحد تخریب شده است.

** سلیمی رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از اعزام ۲۰ تیم امدادی به محل حادثه خبر داد و به ایسنا گفت: در حال حاضر بر اساس آخرین گزارش‌ها ۲۰ تیم امدادی به همراه هشت تیم آواربردار به محل حادثه ساختمان پلاسکو اعزام شدند. هشت وانت کمک دار و ۱۰ دستگاه آمبولانس به همراه ۱۰۰ برانکار به محل حادثه برای امدادرسانی اعزام شده‌اند.

تیم سگ‌های زنده یاب نیز به محل این حادثه اعزام شدند تا در امدادرسانی به سانحه دیدگان احتمالی گرفتار در ساختمان امدادرسانی کنند.
** عابدی، جانشین رئیس پلیس راهور ناجا از مردم خواست برای حفظ ایمنی خود و بهتر انجام شدن عملیات امدادرسانی، محل حادثه ساختمان پلاسکو را ترک کنند.

وی اظهار کرد: از خیابان جمهوری به سمت شرق، از خیابان خیام به سمت شمال، از میدان بهارستان به سمت غرب تنها خودروهای امدادی و اورژانس حق تردد دارند.

آخرین عکس هوایی از ساختمان پلاسکو قبل از فروریختن

داخل ساختمان پلاسکو چند دقیقه قبل از فرو ریختن

علت اصلی آتش سوزی ساختمان پلاسکو چیست؟

معاون امنیتی استانداری تهران گفت: سهل انگاری انسانی عامل آتش سوزی مجتمع پلاسکو است.
محسن همدانی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره علت آتش سوزی پلاسکو اظهار کرد: ساعت ۸:۳۰ صبح که آتش نشانان وارد ساختمان پلاسکو می‌شوند گزارش می‌دهند که علت آتش سوزی یا اتصال سیم‌های برق است یا روشن بودن پیک‌نیک.

وی در افزود: بعد از اینکه آتش نشانان گزارش اولیه خود را ارسال می‌کنند مشغول اطفای حریق می‌شوند که متاسفانه آتش بیشتر شده و ساختمان فرو می‌ریزد.

وی در پایان افزود: قطع یقین سهل انگاری انسانی عامل آتش سوزی ساختمان پلاسکو است.

محسن همدانی معاون امنیتی استانداری تهران در گفت‌و‌گو با تسنیم، درباره علت آتش‌سوزی و فرو ریختن ساختمان پلاسکو گفت: اینکه گفته شده علت آتش‌سوزی امنیتی بوده اصلا درست نیست و این آتش‌سوزی کاملا طبیعی است.

وی افزود: اتصال برق در یکی از طبقات عامل اصلی آتش‌سوزی ابتدایی ساختمان پلاسکو بوده است.معاون امنیتی استانداری تهران اظهار داشت: اصلا این ساختمان لوله‌کشی گاز نداشته و کسبه از پیک‌نیک و یا لوازم دیگر گرمایشی هم استفاده می‌کردند، اصلا نشت گاز به عنوان دلیل آتش‌سوزی درست نیست .
**************************

رئیس پژوهشکده ساختمان و ابنیه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: تراکم بالای مواد قابل اشتعال و نبود سیستم اطفاء حریق استاندارد مهمترین عوامل وقوع حادثه آتش سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو بود.

علی بیت‌اللهی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: طبق ارزیابی‌های اولیه، ساختمان پلاسکو از یک سو دربردارنده مواد قابل اشتعال نظیر منسوجات و پوشاک و از سوی دیگر فاقد سیستم اطفاء حریق استاندارد بود.

وی افزود: طبقات فوقانی ساختمان ابتدا دچار حریق شده و با توجه به اینکه این ساختمان دارای سازه فلزی یکپارچه بوده است، بر اثر حرارت، مقاومت وزنی خود را از دست داده است. طبقاتی که کانون حریق بوده نرم می شود و نمی تواند وزن طبقات فوقانی را تحمل کند.

رییس پژوهشکده ساختمان مرکز تحقیقات با بیان اینکه در ساختمانهای یکپارچه از دست رفتن توان یک ستون باعث صدمه به کل سازه می شود گفت: در این حادثه طبقات فوقانی روی طبقه ای که تحت تاثیر آتش با حرارت بسیار بالا بوده فرو ریخته و کل اسکلت نتوانسته وزن سازه های فرو ریخته را تحمل کند، بنابراین فروریزش کلی اتفاق افتاده است.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: وجود تانک‌های سوخت و مواد سوختی زیاد باعث شعله‌ور شدن آتش در ساختمان پلاسکو شد.
به گزارش ایسنا، اسماعیل نجار ضمن تشکر از نیروهای امدادی گفت: حادثه آتش سوزی حادثه بسیار تلخی بود و وجود تانک‌های سوخت و مواد سوختنی زیاد باعث شعله‌ور شدن آتش در ساختمان پلاسکو شد.
وی اظهار کرد: ساختمان ۱۵ طبقه پلاسکو به خاطر کهولت و حرارت بالا، ضمن انفجار دچار ریزش شد و ۱۱ طبقه بالا، روی سه طبقه پایینی نشست.

اسامی کشته شدگان و مفقودین آتش سوزی ساختمان پلاسکو +اسامی مصدومین

شهرام گیل آبادی گفت: تعدادی از آتش نشانانی که در زیر آوار ساختمان پلاسکو حضور داشته اند به شهادت رسیده اند.

وی افزود: این حادثه را به خانواده بزرگ آتش نشان و بخصوص خانواده های شهدای آتش نشان تسلیت می گویم.

وی ادامه داد: تمامی مجروحان حادثه را اتش نشانان تشکیل می دهند.

آتش نشان در دقایق اولیه عملیات موفق شدند ده‌ها نفر را نجات دهند.

وی یادآور شد: ۶ نفر هم که به دلیل دود و آتش به لبه‌های پنجره‌های پناه برده بودند با استفاده از نردبان هیدرولیکی نجات یافتند. همچنین تاکنون ۲ نفر مصدوم هم که به دلیل دود گرفتگی مصدوم شده‌ بودند تحویل عوامل اورژانس شده‌اند.

اورژانس تهران: مصدومیت ۲۵ آتش نشان

فراهانی افزود: ۸ آتش نشان دچار دود گرفتگی شدند که یک نفر از آنها به بیمارستان منتقل و ما بقی در محل درمان شدند.
همچنین حدود ۳۸ آتش نشان در این حادثه گیر افتاده‌اند.

ساختمان پلاسکو دیگر وجود ندارد

آرام معاون عمرانی فرمانداری تهران در گفت‌وگو با فارس اعلام کرد که هنوز از تعداد مصدومین و فوتی‌ها این حادثه خبری در دست نیست ولی احتمالا تمامی مصدومین آتش نشان بوده‌اند.
همچنین ابوالفضل قناعتی عضو شورای شهر تهران در گفت‌وگو با ما افزود: ساختمان پلاسکو بسیار قدیمی بوده و مقررات ایمنی ساختمان در آن رعایت نشده است.

وی تصریح کرد: علت حادثه باید بررسی شود ولی احتمال اینکه به دلیل استفاده زیاد از آب برای اطفای حریق و سنگین شدن وزن ساختمان، باعث ریزش ساختمان شده است وجود دارد.

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران از انتشار یک تانکر گازوئیل در محل ساختمان پلاسکو خبرداد و خاطرنشان کرد: یک تانکر گازوئیل در محل ساختمان وجود داشته که انفجار این تانکر نیز سبب افزایش شدت آتش بوده است.

آوار برداری ساختمان فروریخته پلاسکو آغاز شده است.

بنابر اعلام مرکز EOSاورژانس کشور در حال حاضر ۶ تن از مصدومان حادثه “پلاسکو” در بیمارستان‌های تهران بستری هستند. به این ترتیب دو تن در بیمارستان فیروزگر، دو تن در بیمارستان پارس، یک تن در بیمارستان شهید مطهری و یک تن نیز در بیمارستان سینا بستری هستند.
همچنین درمان ۱۹ تن نیز صورت گرفته است.
اسامی مصدومین حادثه پلاسکو انتقالی به مراکز درمانی و آخرین وضعیت درمانی آنها به شرح زیر است:
۱- امید هداوندی (بیمارستان فیروزگر) ۲-تیمور سلیمی (بیمارستان فیروزگر) مرخص شد. ۳- مرتضی دهقان (بیمارستان فیروزگر) ۴-علی اصغر فهرست آیانلو (بیمارستان پارس) مرخص شد. ۵-ابولفضل زارع (بیمارستان پارس) مرخص شد. ۶-فخرالدین گودرزی (بیمارستان پارس) ۷-محمد فریادرس(بیمارستان پارس) مرخص شد. ۸- میرسعید حسینی (بیمارستان پارس) مرخص شد. ۹-رحمان شکری (بیمارستان نفت) مرخص شد. ۱۰-جمال صدرنیا شایق (بیمارستان بانک ملی) مرخص شد. ۱۱-حسن بدرنیا (بیمارستان بانک ملی) مرخص شد. ۱۲ -زکیه دانشور( بیمارستان بانک ملی) مرخص شد. ۱۳ –محمد شاه محمدی( بیمارستان سینا) ۱۴-سید نصیر حاجی اکبری( بیمارستان سینا) مرخص شد. ۱۵-محمد قاسمی( بیمارستان سینا) مرخص شد. ۱۶-حسن بختیاری(بیمارستان سینا) مرخص شد. ۱۷-پیمان آذرمیانه ( بیمارستان سینا) مرخص شد. ۱۸-بهنام میرزاخانی( بیمارستان سینا) و با سوختگی ۶۰ درصد به بیمارستان مطهری منتقل شد. ۱۹-امیر مهدیانی( بیمارستان سینا) ۲۰-صادق ایمنی ( بیمارستان سینا) مرخص شد. ۲۱-مهدی نسیمی( بیمارستان سینا) مرخص شد. ۲۲-رضا هاشمی شاد( بیمارستان سینا) و به بیمارستان پارس منتقل شد. ۲۳-توکل هاشم‌پور( بیمارستان سینا) مرخص شد. ۲۴-سعید تفرشی( بیمارستان سینا) مرخص شد. ۲۵-محمد صالح (بیمارستان امیر اعلم) مرخص شد

وسوی رئیس اورژانس تهران گفت: تاکنون ۲۳ تن از مصدومان حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو به بیمارستان های مختلف تهران منتقل شده اند.

وی افزود: ۴۷ تن نیز در پی مصدومیت های اندک به صورت سرپایی درمان شده اند.

رئیس اورژانس تهران تاکید کرد: نیروهای آتش نشان در آماده باش کامل به سر برده و این آمادگی را داریم که مصدومان احتمالی دیگر را نیز در کمترین زمان ممکن به مراکز درمانی منتقل کنیم.

پیرحسین کولیوند در حاشیه بازدید از محل حادثه ساختمان پلاسکو با اشاره به آمار مصدومان این سانحه اظهار داشت: تا این لحظه ۴۷ مصدوم به صورت سرپایی مداوا شدند و ۲۵ نفر در مراکز درمانی بستری شدند که متاسفانه حال یک نفر از آنان مناسب نیست
رئیس اورژانس کشور ادامه داد: اخیرا نیز ۳ مصدوم این سانحه از زیر آوار ساختمان پلاسکو بیرون آورده و به مراکز درمانی منتقل شدند.

اسامی آتش نشانان گرفتار در ساختمان پلاسکو تهران +عکس

۵ تن از آتش نشان های گرفتار در آوارهای پلاسکو علی امینی، ولی منجیری محمدی و علیرضا صفی زاده، رئیس ایستگاه چهار آتش نشانی تهران و رضا نظری هستند.

صاحب و سازنده ساختمان پلاسکو کیست؟ +عکس

ساختمان پلاسکو، ساختمانی در ضلع شرقی چهارراه استانبول، تهران بود. از این ساختمان ۱۷ طبقه به‌عنوان اولین ساختمان مرتفع و مُدرن ایران یاد می‌شد. این ساختمان که در سال ۱۳۳۹ ساخته شده بود پس از ۵۶ سال، در ۳۰ دی ۱۳۹۵ بر اثر آتش‌سوزی فرو ریخت.

ساختمان پلاسکو توسط حبیب‌الله القانیان، مالک شرکت پلاسکو، بزرگترین کارخانجات صنایع پلاستیک‌سازی ایران، ساخته‌شد. گفته می‌شد که آیت‌الله طالقانی در مخالفت با ساخته‌شدن بلندترین ساختمان تهران توسط یهودیان ابراز مخالفت و نارضایتی کرده‌بود.

آتش‌سوزی و ریزش کامل ساختمان پلاسکو

طبقات ۸ و ۹ این ساختمان بیشتر شامل واحدهای تولیدی لباس بودند که در شیفت شب هم به کار می‌پرداختند. آتش‌سوزی از ساعت ۷:۰۹ روز ۳۰ دی ۱۳۹۵ از همین طبقات آغاز شد. پس از نشاندن نسبی آتش در ساعات اولیه، تعدادی از مغازه‌داران این پاساژ برای خارج کردن کالاهای خود به داخل هجوم بردند. همچنین تعداد قابل توجهی آتش‌نشان در آن هنگام در ساختمان حضور داشتند. در این هنگام ساختمان شروع به ریزش کرد. برآوردهای اولیه حاکی از احتمال حضور ۳۰۰ تن در هنگام ریزش ساختمان است. هنوز آمار دقیقی از کشته‌شدگان ارائه نشده است. پس از ۴ ساعت کل ساختمان فرو ریخت.

حبیب‌الله اِلقانیان (۱۲۸۸-۱۳۵۸) سرمایه‌دار بزرگ یهودی بود.

القانیان یکی از نخستین غیر نظامیان و نخستین یهودی اعدامی پس از انقلاب بود. وی در روز ۲۷ بهمن ۱۳۵۷ در تهران بازداشت شد و در بهار ۱۳۵۸ در زندان قصر، اعدام شد.

چرا ساختمان پلاسکو برای تهرانی‌ها مهم است؟ +تصاویر قدیمی

ساختمان پلاسکو،‌ در ضلع شرقی چهارراهی است که به آن استانبول می‌گویند؛ منطقه‌ای که در دهه‌های چهل و پنجاه قلب تجارت و دیپلماسی و البته خوش‌گذرانی و تفریح در تهران بوده است. برج پانزده طبقه‌ای که اولین ساختمان با اسکلت فلزی در تهران بود و دومین ساختمان بلندی که در آن آسانسور وجود داشت،‌ با سرمایه حبیب‌الله القانیان ساخته شد.

ساختمان پلاسکو در دهه ۴۰

وجه تسمیه ساختمان پلاسکو این است که آقای القانیان اصلا مالک کارخانه پلاسکو بود که از جمله مصنوعاتش ظرف‌های ملامین و پلاستیک بوده است. تکمیل ساختمان از سال ۳۹ تا ۴۱ طول کشید و وقتی که سر برآورد،‌ در تمام تهرانی که آن روزها حدود دو میلیون نفر جمعیت داشت دیده می‌شد.

بازار شیک و مدرنی که ۲۹ هزار متر مربع زیربنا داشت،‌ با یک طبقه زیر زمین که حوض و صندلی‌هایی برای نشستن و وقت‌گذرانی در آنها قرار گرفته بود، ‌جای مناسبی برای خرید کردن بود و با بقیه مغازه‌ها و بازارهای سنتی فرق داشت؛ یکی از اولین تجربه‌های ایرانی‌ها از «مرکز خرید» مدرن.
آقای البرزپور از مغازه‌دارهای قدیمی این بازار است. او می‌گوید از همان سال ۴۱ کارش را اول در طبقه دوم شروع کرده است؛ زمانی که تنها بیست و چند سال داشت: «وقتی این بازار راه افتاد،‌ سال‌های اول فقط سرقفلی طبقه منهای یک و همکف فروخته شده بود. شاید ۶۰ درصد کسانی که به این ساختمان آمدند قدیمی‌ها و استخوان‌دارهای بازاری بودند، اما آن ۴۰ درصد دیگر، جوان بودند و کاسبی‌شان را اینجا راه انداختند.»

این فروشنده قدیمی ادامه می‌دهد: «اوایل ساختمان این‌طور نبود، در طبقه اول،‌ همین مغازه‌ای که ما الان در آن هستیم و از باقی واحدهای تجاری اینجا بزرگ‌تر است،‌ به همراه بیشتر واحدهای تجاری طبقه اول متعلق به سینمادارها بود و کسانی که فیلم پخش می‌کردند. دفتر تهیه‌کننده فیلم گنج قارون همین واحدی بود که الان دست من است. بعد، کم‌کم تمام مجتمع را تولیدکننده‌ها و فروشنده‌های پوشاک گرفتند.»

پیدا کردن کسی که آن زمان‌ها در اینجا کار کرده باشد،‌ آن‌قدرها راحت نیست. الان بیشتر مغازه‌ها مرکز پخش هستند و کمتر تولیدی لباسی از سال‌های دور در برج باقی مانده است،‌ اما اطراف خیابان منوچهری،‌ کمی بالاتر از برج پلاسکو،‌ در یکی از سمساری‌های پرت افتاده یکی از کارگرهایی را که در دهه پنجاه در یک تولیدی برج پلاسکو کار می‌کرد، پیدا کردم که از خاطره آن روزها هنوز به خوبی یاد می‌کند: «من کارگر یکی از این تولیدی‌ها بودم،‌ با ماشین‌های برش ژاپنی پارچه‌ها را می‌بریدند،‌ و کارگرها دوزندگی می‌کردند. آن موقع مزد کارگر ساده روزی ۱۲ تومان بود ولی به من هفته‌ای ۱۵۰ تومان پول می‌دانند؛ آن هم وقتی که بلیت امجدیه ۲ تومان بود و با ۳ تومان می‌شد یک غذای خوب در یکی از رستوران‌های خوب این اطراف خورد، یا حتی در رستوران خود برج.»

طبقه آخر برج پلاسکو،‌ تا همین چند سال پیش،‌ یک رستوران سلف‌سرویس بوده است؛ جایی که از آن یک راه‌پله به پشت‌بام می‌رفت. می‌گویند در همین برج چند نفری از این راه خودکشی کرده‌اند.

آقای البرزپور هنوز این خاطره‌ها را به یاد دارد: «در آن سال‌های خیلی دور،‌ سه – چهار نفر در این برج خودکشی کردند. یک نفر خودش را از پنجره یکی از طبقه‌ها به پارکینگ پشتی انداخت،‌ دو نفر خودشان را از همین کریدورها به طبقه منهای یک پرت کردند و کنار حوض مُردند،‌ یک نفر هم از راه‌پله کنار رستوران خودش را به پشت‌بام رساند و به پیاده‌رو پرید.»
امروز بعد از پنجاه و چند سال، اثری از خانواده القانیان در اداره برج پلاسکو نیست. کاسب‌های قدیمی پلاسکو می‌گویند آقای القانیان کمی قبل از انقلاب،‌ برج را به کسی دیگری به نام آقای پرویزیان واگذار کرده بود. اندکی بعد از انقلاب اما ملک به نفع بنیاد مستضعفان مصادره شد،‌ حالا هم مالکیت تک‌تک واحدها به صورت خصوصی متعلق به سرقفلی‌داران و کاسب‌هاست و اجاره واحدهای تجاری به مالک برج پرداخت می‌شود؛ اجتماع بوتیک‌های گران‌قیمت لباس‌های مردانه، عمده‌فروشان و تولیدکننده‌های پیراهن و شلوار مردانه و البته نام‌های بزرگ تجاری

طبقه منهای یک هنوز هم همان حوض‌های بزرگ آبی را دارد، کف آن هم پر از ته سیگار و ته چک و کاغذ یادداشت است،‌ با فواره‌هایی که ارتفاعشان تا طبقه سوم ساختمان می‌رسد. بازار پلاسکو، نه شلوغی خیابان‌هایی که تبدیل به پاساژ شده‌اند را دارد و نه صدای همهمه و هوای گرفته. به لطف سقف بسیار بلند مجتمع و طراحی دایره‌وارش گردش و دیدن ویترین بوتیک‌ها بسیار آسان است. در راهروها هم صندلی‌هایی برای نشستن وجود دارد که فضای تجاری را انسانی می‌کند.
طبقه‌های پایین بیشتر خرده‌فروش هستند. تعداد آدم‌هایی که هم در راهروها دیده می‌شوند، بیشتر است. مردان جوان،‌ زوج‌ها و خانواده‌هایی که برای خرید آمده‌اند. قیمت سرقفلی این مغازه‌ها تا ۴.۵ میلیارد تومان می‌رسد. دو طبقه بالا اما ویترین‌ها کم‌اهمیت‌تر می‌شوند و سرقفلی یک مغازه ۳۰ متری تا ۳ میلیارد تومان بالا می‌رود. روی شیشه اغلب مغازه‌ها نوشته‌اند «تک‌فروشی نداریم». در راهروها هم کارتن‌های بزرگ جلوی دید را گرفته‌اند. می‌گویند بسته‌هایی است که برای فرستادن اجناس به شهرهای دیگر از آن استفاده می‌شود.

با اینکه برج پلاسکو ساختمانی است که استانداردهای بازار سنتی در ایران دهه ۴۰ را تغییر داد،‌ اما بازارهای کاربردی ایرانی را نیز در خودش قبول کرد. می‌گویند بخش عمده حمل و نقل بار حتی در پنج طبقه اول که بیشتر خریداران عادی در آن‌ها رفت و آمد می‌کنند با چرخ انجام می‌شود. یادگاری‌های بازار تهران را می‌شود در همه طبقه‌های پلاسکو دید.
۵۹۰ واحد تجاری برج را بیشتر فروشنده‌های جوان می‌گردانند. شغلشان یا بوتیک‌داری است یا فروشنده تولیدی هستند. اغلب آنها از تاریخ این ساختمان بیشتر از اینکه «مالک اینجا یک یهودی سرمایه‌داری بود که اعدامش کرده‌اند»، چیزی نمی‌دانند.

از طبقه پنجم به بعد، دنیای دیگری در پلاسکو شروع می‌شود. این بخش ساختمان، کوچک‌تر است و خبری از راهروهای به هم پیوسته نیست. برای رسیدن به این بخش ساختمان، هرچند راه‌پله هم هست اما باید از آسانسور استفاده کرد. اینجا یکی دیگر از بازمانده‌های تاریخی ساختمان را می‌شود دید؛ کارمندهای آسانسور با شیفت‌هایی که هر شش ساعت تغییر می‌کند،‌ نشسته یا ایستاده، از آدم‌ها می‌پرسند که در کدام طبقه کار دارند و دکمه‌ها را برای آنها فشار می‌دهند. یکی‌شان می‌گوید: «اگر من اینجا نباشم ظرف دو روز آسانسور را خراب می‌کنند. روزی ۱۰ هزار نفر با این آسانسورها بالا و پایین می‌روند‌،‌ نمی‌شود کسی مراقبشان نباشد». روی آسانسورها هم با تاکید نوشته‌اند «برای حمل بار استفاده نشود».

مردهایی که با آسانسور در طبقه‌هایی بالایی برج رفت و آمد می‌کنند، خیلی‌هایشان یکدیگر را می‌شناسند؛ یا فروشنده هستند یا کاسب‌هایی که از این ساختمان جنس مغازه‌شان را تهیه می‌کنند. برای بیشتر آنها دیدن یک خانم در اینجا عجیب است. می‌گویند «محیط، مردانه است».
در طبقه‌های بالایی،‌ خبری از اسم‌های عجیب و دکورهای خوش آب و رنگ روی ویترین مغازه‌ها نیست. در هر طبقه کاغذ راهنمایی نصب شده است که مشتری‌ها را به سمت تولیدی‌هایی که سراغشان آمده‌اند راهنمایی می‌کند. راهروها هم پر است از کیسه‌های پلاستیکی بزرگ با آدرس شهرهای دور و نزدیک و جعبه‌هایی که قرار است برای کاسب‌ها ارسال شود و تولیدکننده‌هایی که می‌گویند «از آدرس روی کارتون‌ها عکس نگیرید»
با اینکه در راهروهای برج پلاسکو خبری از علامت‌های «سیگار نکشید» نیست،‌ اکثر فروشنده‌ها برای اینکه مغازه‌هایشان بوی سیگار ندهد،‌ یا کنار پنجره‌های کوچک دو طرف راهروها تجمع می‌کنند یا هم‌نفس مغازه‌دارهایی می‌شوند که در واحدشان پنجره‌ای رو به هوای آزاد دارند.

هر طبقه بسته به تعداد واحدهای تجاری‌اش،‌ یک یا دو نماینده در مجمع ساختمان دارد. در نهایت، با انتخابات، مدیر ساختمان را تعیین می‌کنند و میران شارژ و هزینه‌های جاری ساختمان را برنامه‌ریزی می‌کنند.

در راه‌پله‌هایی که به سبک چند ده سال پیش هنوز موزاییکی است با لبه‌های فلز کوبی شده، کنار سطل آشغال‌های بزرگ در پاگردها،‌ آگهی تهیه لوازم خیاطی،‌ دکمه و مادگی و چیزهای دیگر را می‌شود دید؛ در کنارش، آگهی‌های فروش سرقفلی و مالکیت واحدهاست.

سر و صدای این واحدها بیشتر دور همی مردانه کاسب‌های بدون مشتری است که بازی می‌کنند یا در حال تبادل خبرهای روز با یکدیگر هستند. حرف‌هایشان با تلفن اغلب درباره چک و رسیدن موعدها و گلایه از بدقولی است. مثل همه بازارهای دیگر، می‌شود صدای بعضی‌ها که استرس بیشتری دارند و نگران رسیدن تاریخ‌ها و نرسیدن پول‌ها هستند را تشخیص داد. بعضی مغازه‌دارها هم در قسمت خلوت‌تر برج، صدای موسیقی پاپ را بلند می‌کنند و دو سه تایی چای می‌خورند و از کسادی بازار گله می‌کنند.

از نمای سپید و قرمز سال‌های دور برج پلاسکو و مجسمه عظیم «کانادا درای» نارنجی که برای تبلیغ روی برج پلاسکو نصب کرده بودند، حالا فقط قطعات فلزی منظمی باقی مانده است که از یک طرف نمای برج بیرون زده است؛ با این حال، ساختمان پلاسکو هنوز تا فاصله‌ قابل توجهی از هر طرف، کاملاً دیده می‌شود.

 

 

سایت در حال بروز رسانی می باشد …………………….

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme