خانه / بهداشت و سلامت / پاپ اسمیر چیست | همه چیز درباره تست پاپ اسمیر

پاپ اسمیر چیست | همه چیز درباره تست پاپ اسمیر

پاپ اسمیر چیست | همه چیز درباره تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر” یکی از آزمایشاتی است که برای تشخیص سرطان رحم و دهانه رحم در زنان انجام می شود . سوالات بسیاری در این زمینه پرسیده می شود که پاسخ تمام آنها را خواهید خواند.

تست-پاپ-اسمیر

 

آشنایی کامل با آزمایش تست پاپ اسمیر

تا ۵۰ سال پیش اولین علت مرگ زنان ابتلا به سرطان دهانه رحم بود سرطانی که امروزه به روش های مختلف قابل تشخیص است. یکی از آزمایشات تخیص سرطان دهانه رحم انجام تست پاپ اسمیر می باشد. در این مطلب با روش های انجام تست پاپ اسمیر و چگونگی انجام آن آشنا خواهید شد.

تست پاپ اسمیر چیست

تست پاپ اسمیر یا آزمایش اسمیر یکی از آزمایش هایی است که برای تشخیص سرطان دهانه رحم یا سرطان گردن رحم (سرطانی که تا ۵۰ سال پیش اولین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در کشورهای پیشرفته بوده است) و عواملی که منجر به این سرطان می گردد، استفاده می شود. این آزمایش با نمونه برداری (بیوپسی) و آزمایش سلول شناسی از گردن رحم دستگاه تولید مثل زنان انجام می گیرد. پزشکان توصیه می کنند، زنان پس از اولین آمیزش جنسی، تست پاپ اسمیر را به صورت منظم سالی یک بار تا سن ۶۰-۵۵ سالگی انجام دهند و از سن ۶۰ سال به بعد، در صورت منفی بودن نتایج تست های پیشین دیگر نیازی به غربالگری نیست.

روش های مفید برای انجام تست پاپ اسمیر

انجام این تست غالبا راحت و بدون درد و بدون بیهوشی در مطب صورت می گیرد. در این بررسی ها تغییرات قبل از بدخیمی، علائم عفونت با ویروس پاپیلوما و تغییرات بدخیمی واضح و پیش رفته دهانه رحم دیده می شود.

 روش جدید:

در این آزمایش، پزشک توسط برس سرویکس (Cervical brush) و یا توسط اسپکولوم (Speculum) دهانه دستگاه تناسلی را باز کرده و با اسپاچولا (Spatula) نمونه ها را از رحم و گردن رحم برمی دارد. نمونه ها برای تشخیص سلول های ناهنجار به آزمایشگاه فرستاده شده و با میکروسکوپ بررسی می شوند. آسیب شناس (پزشکی که در تفسیر تست های آزمایشگاهی و در ارزیابی سلول ها، بافت ها و اندام ها از نظر تشخیص سرطان تخصص دارد) نمونه را زیر میکروسکوپ معاینه می کند. آسیب شناس می تواند سلول های غیرطبیعی را که امکان دارد سلول های پیش سرطانی یا سرطانی باشند، شناسایی کند. این روش علاوه بر تشخیص سلول های سرطانی مرتبط با HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)، عفونت های رحم را نیز نشان می دهد.

 

تست-پاپ-اسمیر

روش های قدیمی و جدید آزمایش های تست پاپ اسمیر

روش قدیم تست پاپ اسمیر

در این روش از انجام تست پاپ اسمیر، سلول های برداشته شده از مجاری واژن و دهانه رحم توسط وسایل نمونه برداری (یک اسلاید شیشه ای) به آزمایشگاه انتقال داده می شود. عیب این روش آن است که حدود ۸۰ درصد سلول ها بر روی وسایل نمونه برداری باقی مانده و دور ریخته می شوند. مزیت این روش کم هزینه تر بودن آن است. تا اواسط دهه ۹۰ میلادی تنها از این روش استفاده می شد.

آزمایش تست پاپ اسمیر به روش تین پرپ (Thin prep pap smear):

در این روش تمام سلول های برداشت شده، آغشته به یک محلول نگهدارنده معروف به تین پرپ (Thin prep pap smear) به آزمایشگاه منتقل می شود. هنگام انتقال سلول ها از محلول به اسلاید شیشه ای، مواد غیر تشخیصی مانند سلول های خون، سلول های التهابی و موکوس حذف می شوند و آزمایشگر تنها سلول های دهانه رحم را منتقل می کند. همچنین سلول های دهانه رحم به صورت تک لایه به اسلاید منتقل می شوند؛ بنابراین هم پوشانی سلول های پوششی که در روش قدیمی وجود داشت و نیز احتمال پوشیده شدن یک سلول غیر طبیعی از بین می رود و قدرت تشخیصی تست پاپ اسمیر افزایش می یابد. همچنین هنگام انتقال سلول های دهانه رحم به محلول، می توان همزمان سلول های سرطانی و احتمال وجود HPV و عفونت های کلامیدیایی و سوزاک را بررسی کرد.

بهترین شرایط و زمان انجام تست پاپ اسمیر

بهترین زمان انجام آزمایش حدود روز ۱۵ چرخه قاعدگی است.

فردی که می خواهد این آزمایش را انجام دهد باید با شرایط زیر به آزمایشگاه مراجعه کند:

– از یک هفته پیش از آزمایش، کرم و پمادهای واژینال استفاده نکرده باشد.

– از ۴۸ ساعت پیش دوش واژینال استفاده نکرده باشد.

– از ۲۴ یا ۴۸ ساعت پیش آمیزش جنسی نداشته باشد و پیش از انجام آزمایش معاینه واژینال نشده باشد.

تخلیه نمودن مثانه پیش از معاینه و کشیدن نفس های عمیق و شل کردن عضلات در طول انجام تست، باعث راحت تر شدن شخصی می شود که تست بر روی او انجام می گیرد.

 

تست-پاپ-اسمیر

چگونگی و شرایط برای انجام تست پاپ اسمیر

 

چگونگی انجام تست پاپ اسمیر 

هنگامی که شخص برای انجام تست آماده شد، لباس هایی که پایین تر از کمر خود بر تن دارد را در می آورد، به پشت روی تخت معاینه دراز می کشد و کمر و ساق پاهای خود را با ملحفه ای می پوشاند. علاوه بر آن پاهای خود را بالا می برد و پاشنه های خود را در رکاب واقع در انتهای میز می گذارد تا زانوهایش شل شده و به اطراف متمایل شوند. سپس شخص حرفه ای ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی که معاینه را انجام می دهد، ابزاری پلاستیکی یا فلزی را که به آن لوبریکانت (ماده لغزنده ساز) مالیده شده است و آن را اسپکلوم می نامند، به آرامی وارد مهبل می کند. این ابزار به آرامی دیواره های مهبل را از هم باز می کند. شاید این کار باعث شود شخص اندکی احساس ناراحتی کند.

پس از معاینه چشمی گردن رحم (انتهای بیرونی و باریک رحم)، شخص حرفه ای ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی از یک میله برداشت یا سواب پنبه ای یا قاشقک یا برس گردن رحم برای جمع آوری سلول ها از دو محل واقع در گردن رحم استفاده می کند که یکی از این دو محل در قسمت خارجی دهانه رحم یا Ectocervix (قسمتی که از همه به مهبل نزدیک تر است) و دیگری در قسمت داخلی گردن رحم یا Endocervix (قسمتی که در مجاورت بدنه رحم قرار دارد) واقع می باشد. این ناحیه را ناحیه انتقال یا گذار (Transition Zone) می نامند و سرطان های گردن رحم در این ناحیه تشکیل می شود. به هنگام جمع آوری سلول ها شاید شخصی که تست می شود کشش یا فشاری در مهبل خود احساس کند.

سپس یک تیغه یا لام (اسلاید شیشه ای میکروسکوپ) را به این سلول ها آغشته کرده یا سلول ها را در داخل ظرفی گذاشته و نمونه برای ارزیابی به آدرس آسیب شناس ارسال می گردد.

پس از خاتمه یافتن تست پاپ اسمیر، شخص حرفه ای ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، معاینه گردن رحم را کامل می کند؛ به این صورت که دستکش آغشته به ماده لغزنده ساز را به دست می کند و دو انگشتش را در داخل مهبل می گذارد و با دست دیگر بدن شخصی که معاینه می شود را از بیرون لمس می کند تا متوجه حضور توده یا نرم شدگی دیگر اندام های تناسلی مانند لوله های رحم، تخمدان ها و رحم شود.

عوارض انجام تست پاپ اسمیر چیست؟

پس از انجام این آزمایش امکان دارد مهبل اندکی خونریزی کند. اگر خونریزی بسیار زیاد باشد باید به پزشک اطلاع داد. شخصی که تست بر روی او انجام شده می تواند بلافاصله پس از خاتمه یافتن تست فعالیت های عادی خود را از سر گیرد.

 

تست-پاپ-اسمیر

درمان پاپ اسمیر غیرطبیعی

آزمایش پاپ اسمیر یک ابزار پیشگیرانه با درجه موفقیت بالاست که غیر طبیعی بودن سلول های دهانه رحم را در زنان نشان می دهد.توصیه می شود که زنان این آزمایش را با رعایت فواصل زمانی مناسب انجام دهند تا به محض مشاهده اولین سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم، اقدامات درمانی را انجام دهند.غیر طبیعی بودن این آزمایش می تواند بیان کننده مشکلات جزئی یا متوسط و یا شدید در دهانه رحم باشد.
راهکارهای درمانی برای غیر طبیعی بودن نتیجه آزمایش پاپ اسمیر
به محض مشاهده نتایج غیر طبیعی در آزمایش پاپ اسمیر خود، از پزشک خود درباره علت آن سئوال کنید. اگرچه ممکن است نگران کننده باشد، اما آن چه مهم است این است که باید خونسردی خود را حفظ کنید و بدانید که غیر طبیعی شدن این آزمون، امری شایع است و راه های درمانی برای کنترل آن وجود دارد.
۱- کولونوسکوپی

در این روش، پزشک معالج نیاز دارد که سلول های دهانه رحم را با بزرگنمایی بالاتر و با دقت بیشتر، توسط وسیله ذره بین مانندی مشاهده و بررسی کند و با استفاده از بیوپسی، روشی را برای درمان آن پیشنهاد کند.خوشبختانه در بسیاری از موارد، روش درمانی خاصی نیاز نمی باشد و به مرور زمان، دوره بهبودی طی خواهد شد.
کولونوسکوپی در حقیقت روشی است که امکان بررسی دقیق دهانه رحم را به پزشک خواهد داد. در طی کولونوسکوپی، پزشک معالج باید تمام ضایعات دهانه رحم را بررسی کند. در طی کولونوسکوپی ابتدا دهانه رحم تمیز می شود و سپس با ماده اسید استیک ۳ درصد شست شو داده می شود. این ماده علاوه بر این که سطح دهانه رحم را پاک می کند، سبب می شود تا سلول های غیرطبیعی این ناحیه به رنگ سفید در بیایند تا پزشک به راحتی آنها را بررسی کند.

 

اگر مناطقی از دهانه رحم مشکوک به نظر بیاید، بیوپسی انجام می گیرد. بیوپسی به معنای نمونه برداری از بافت می باشد. نمونه از بافت مشکوک گرفته می شود و به آزمایشگاه فرستاده می شود تا بررسی های پاتولوژیکی بر روی نمونه انجام پذیرد. تحلیل متخصص پاتولوژی بر روی نمونه ها بسیار مهم می باشد و گام بعدی پزشک را در تشخیص و درمان آن مشخص می کند. این روش کاملا ساده و بدون درد می باشد و تنها چند دقیقه زمان می برد.

 

تذکر : اگر بیوپسی برای خانمی انجام شود، برای یک هفته پس از آن باید از مقاربت و دوش گرفتن و یا استفاده از تامپون خودداری کند.
تذکر: حاملگی مانع از انجام کولونوسکوپی نمی باشد. تقریبا ۹۰ درصد از افرادی که نتیجه آزمایش پاپ اسمیر آنها غیرطبیعی می باشد، کولونوسکوپی را انجام می دهند.
تذکر: اگر شرایط فرد غیرعادی باشد، تنها به کولونوسکوپی نمی توان اکتفا کرد و باید از روش دیگری به نام conization  کمک گرفت.
۲- Conization 
در این روش، تمام بافت غیر طبیعی دهانه رحم برداشته می شود و به آزمایشگاه انتقال داده می شود و این امکان را به پاتولوژیست می دهد تا هر گونه سرطان را در کل سلول های انتقال داده شده بررسی کند. Conization  معمولا به صورت سر پایی انجام می گیرد و بیمار تحت بی حسی در بیمارستان و یا مراکز جراحی قرار می گیرد. پس از انجام conization بیمار به مدت سه هفته از دوش گرفتن و استفاده از تامپون و مقاربت جنسی باید خودداری کنند.
عوارض بعد از conization :
– خطرات ناشی از بیهوشی
– خونریزی بعد از عمل جراحی
– عوارض احتمالی ناباروری که ممکن است در آینده گریبان گیر فرد شود.
تذکر:  conizationزمانی انجام می گیرد که نتایج کولونوسکوپی غیر قابل قبول بوده است.

 

تست-پاپ-اسمیر

۳- هیسترکتومی
هیسترکتومی نوعی عمل جراحی می باشد که طی آن رحم و بافت دهانه رحم برداشته می شود. اگر نتیجه تست پاپ اسمیر غیر طبیعی باشد و همه شواهد به نفع غیر سرطانی بودن این بافت باشد، جراحی به ندرت انجام می گیرد. این جراحی تنها برای بانوانی انجام می گیرد که ناهنجاری های ایجاد شده در رحم آنها که حاصل سرطان می باشد بسیار شدید شده باشد و سن باروری آنها نیز به پایان رسیده باشد. هم چنین سایر اقدامات درمانی نیز در آنها سبب بهبودی شان نشده باشد.

 

۴- Cryocauterzation:
این روش، روشی ساده و بی خطر می باشد. طی این روش درمانی، پروبی را به قسمت دهانه رحم می فرستند که سلول های این منطقه را توسط نیتروژن مایع سرد و فریز می کنند. فریز کردن، سبب ریزش بافت های غیر طبیعی و سرطانی دهانه رحم در فرد می شود.
نکته لازم به ذکر این است که برای فردی که تحت این روش درمانی قرار گرفته است ، انتظار می رود که تا چند هفته پس از این روش نیز ترشحات واژن داشته باشد. این عمل جراحی معمولا در مطب و به شکل سرپایی انجام می گیرد و نیاز به بستری شدن ندارد.
۵- درمان با لیزر (لیزر تراپی)
هنگامی که از لیزر برای درمان استفاده می شود، پرتو لیزر، انرژی نور را تبدیل به گرما می کند و این گرما خود سبب مرگ سلول ها می شود، مانند آنچه در Cryocauterzation رخ می دهد.استفاده از لیزر گران می باشد و نیاز به مهارت بیشتری نسبت به سایر روش ها دارد. استفاده از این روش دردناک است و باید فرد تحت بیهوشی عمومی قرار گیرد. اما آن چه مهم است، مزیت این روش می باشد که جای زخم کمتری در محل دهانه رحم بر جای می گذارد. در این روش مهارت و تخصص پزشک معالج بسیار حائز اهمیت می باشد و اگر به خوبی اجرا شود، شانس بهبودی فرد بالا می رود.
۶- روش LEEP
در این روش از جریان برق بدون درد برای برداشتن بافت غیر طبیعی دهانه رحم استفاده می شود. این روش تحت بی حسی موضعی انجام می شود و کمی باعث انقباض و دل درد خفیف می شود. این روش در مطب و به صورت سر پایی انجام می شود.

 

پاپ اسمیر چیست | همه چیز درباره تست پاپ اسمیر

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme